ENOTHTA 2: ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Η Ενότητα 2 ασχολείται ειδικά με το θέμα της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών και του εθισμού σε αυτές. Ο κύριος στόχος της ενότητας είναι να αποκτήσουν οι μαθητές ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες για τις ουσίες αυτές, ώστε να μη βασίζονται σε φήμες και μισές αλήθειες που προέρχονται από συνομηλίκους, διάφορους ενήλικες και τα μέσα ενημέρωσης.
Πιο συγκεκριμένα, η ενότητα παρουσιάζει, κατά κατηγορία, τον σωματικό αντίκτυπο που έχουν οι ψυχοδραστικές ουσίες, με ιδιαίτερη έμφαση στις βλάβες που προκαλεί η χρήση τους. Παρουσιάζονται επίσης, οι δευτερογενείς επιπτώσεις της κατάχρησης. Σε αυτές περιλαμβάνονται σωματικοί κίνδυνοι, όπως η λοίμωξη από τον ιό HIV (Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) και η ηπατίτιδα, αλλά και η αναπόφευκτη επιβλαβής επίδρασή τους στην κρίση και τις προσωπικές σχέσεις των ατόμων. Εξηγείται ο μηχανισμός του εθισμού και οι μαθητές μαθαίνουν ότι, όσο πιο μακροχρόνια είναι η χρήση των ουσιών αυτών, τόσο πιο αναπόφευκτος γίνεται ο εθισμός και η έκθεση στις βλάβες που αυτός προκαλεί.
Όλα αυτά παρουσιάζονται με φόντο τις προσωπικές εμπειρίες μίας από τις τρεις γιαγιάδες, γιατρού στο επάγγελμα, η οποία εθίστηκε σε ουσίες έπειτα από ένα οδυνηρό τραύμα στη σπονδυλική της στήλη.
Στην ενότητα αυτή, οι μαθητές μαθαίνουν να κρίνουν συνετά τις επιλογές τους σχετικά με τις ψυχοδραστικές ουσίες, πόσο σημαντικό είναι να διερευνούν τις πηγές από τις οποίες δέχονται πιέσεις να κάνουν χρήση ουσιών, καθώς και πώς να αξιοποιούν τις γνώσεις που απέκτησαν σχετικά με το θέμα αυτό, ώστε να αντιστέκονται σε τέτοιου είδους πιέσεις. Επιπλέον, μαθαίνουν τη σημασία που έχει η εκ των προτέρων λήψη αποφάσεων σχετικά με το πώς θα ενεργήσουν σε τέτοιες περιπτώσεις και παροτρύνονται να βρουν υποστηρικτικούς φίλους και ενήλικες, οι οποίοι θα στηρίζουν την προσπάθεια που κάνουν να τηρήσουν τις αρχές τους. Τέλος, δίνεται στους μαθητές η ευκαιρία να δεσμευτούν πως θα απέχουν από τις εξαρτησιογόνες ουσίες, κάνοντας μια σχετική δήλωση στους εαυτούς τους, τον καθηγητή/ την καθηγήτριά τους, στους συμμαθητές τους, καθώς και σε κάθε άλλο υποστηρικτικό άτομο στη ζωή τους.
Στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΗ ΓΟΝΕΑ-ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ, ζητείται από τους γονείς να συζητήσουν στο σπίτι τα θέματα που προσεγγίζονται στην τάξη.

Ενότητα 2: Ψυχοδραστικές ουσίες

Μάθημα 6: Τι γνωρίζετε για τις ψυχοδραστικές ουσίες;
Μάθημα 7: Οι επιδράσεις των ψυχοδραστικών ουσιών στο σώμα
Μάθημα 8: Ο εθισμός στις ψυχοδραστικές ουσίες
Μάθημα 9: Η πορεία εθισμού στις ουσίες
Μάθημα 10: Αποφεύγοντας τις εθιστικές ουσίες