ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ

Ενότητα 1: Εισαγωγή

Στα πρώτα επεισόδια της ιστορίας «Το Μυστηριώδες Κουτί», οι μαθητές σας θα συναντήσουν τους νεαρούς μαθητές Δημήτρη, Αλέξανδρο και Αναστασία, καθώς και την καθηγήτριά τους, την κυρία Αλεξίου. Η φανταστική καθηγήτρια, διαβάζει στους μαθητές μια ενδιαφέρουσα επιστολή που τους απευθύνουν οι γιαγιάδες τους, η Ελένη, η Σοφία και η Χριστίνα. Οι φανταστικοί μαθητές αποδέχονται την πρόκληση να ακολουθήσουν την περιπέτεια των γιαγιάδων τους. Οι μαθητές αρχίζουν να διατυπώνουν τις προσωπικές τους δηλώσεις για τα όνειρα της ζωής τους και μαθαίνουν για την ελευθερία, την υπευθυνότητα, τη δύναμη της συνήθειας και τη σημασία της κοινότητας.

 

Ενότητα 2: Ψυχοδραστικές ουσίες

Οι μαθητές εξερευνούν τις επιδράσεις των ψυχοδραστικών ουσιών στο σώμα, τον νου, τα συναισθήματα και τις σχέσεις. Μαθαίνουν για τον φαύλο κύκλο του εθισμού και της εξάρτησης και για τα οφέλη που προσφέρει η αποχή από αυτές τις ουσίες. Μέσα στην ιστορία, η γιαγιά Σοφία, που ήταν γιατρός στο επάγγελμα, τους αποκαλύπτει πώς κατέληξε να εθιστεί σε  ουσίες΄

 

Ενότητα 3: Αλκοόλ και καταχρήσεις

Οι μαθητές ενημερώνονται για τις επιδράσεις του αλκοόλ στο σώμα και τις σχέσεις τους με τους άλλους και σταθμίζουν τους παράγοντες κινδύνου και τον βαθμό της προσωπικής τους επιρρέπειας  στη χρήση αλκοόλ. Στο παράρτημα της ενότητας αυτής, αναφέρονται επίσης και οι επιβλαβείς επιδράσεις του καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Ενότητα 4: Δεξιότητες ζωής

Οι μαθητές μαθαίνουν για την πίεση των συνομηλίκων για συμβιβασμό, για την αντίσταση στην άμεση εκπλήρωση των επιθυμιών τους, τη δύναμη του «όχι», τη δύναμη των μέσων μαζικής ενημέρωσης, και τη σημασία των ορίων. Η ενότητα αυτή διερευνά επίσης τους ‘άγραφους’ οικογενειακούς κανόνες, και οι μαθητές μαθαίνουν πολύ περισσότερα πράγματα για τον αγώνα που έδωσαν οι γιαγιάδες τους για να αντιμετωπίσουν τα συναισθηματικά και ψυχολογικά τους προβλήματα.